IMG_3569

“ЕНЧЕВИТЕ СТАНОПРИЕМНИЦИ”-Златоград

ФАСУЛ ПО РОДОПСКИ

В един голям бакър се слага да заври фасул. Ври, ври, ври, а през това време се поддържа огъня с букови дърва и се пие студена ракия. Изхвърля се водата и пак се долива. Ври, ври, ври и се пее „Излел е Делю Хайдутин..”Пак се изсипва водата и се долива за трети път. Ракията е разполовена, песента е сменена с „Девойко мари хубава, сипни ми винце да пийна”…и чевермето вече е готово. Тази стара рецепта за фасул по родопски много приляга на механата в Златоград – „Енчеви Страноприемници”. И камината им камина, и песните им песни, и мухабета и мухабет, а за въртяното кафе изобщо няма да говорим. То си е запазена марка за златоградчани. Прочутите Енчеви страноприемници има за какво да са прочути. Правиш едно добро хапване и пийване в механата,спиш в разкошен хотел със старовремска архитектура, врътнат ти сутринта едно кафе каймаклия , отиваш на плаж до Гърция и вечерта пак край камината, а до тогава и чевермето готово – блаженство. Комплекса е в стар, родопски стил с разкошен цветен двор, езерце и дървено мостче. Салатите огромни – всички по половин килограм, ракиите ледени, водата изворна, хората гостоприемни. Нищо не липсва в огромното меню – салати, супи, гювечета, сачове, студени и топли предястия, основни ястия, рибни специалитети, десерти и вкусни закуски. НО! И но-то се отнася за родопските специалитети – любими и на местните посетители и на гостите – Пататник, Клин-баница с точени кори и различни плънки, Катми-сладки или солени, Златоградски сърми, Качамак със сирене, с кавърма, със сирене и мед. Другите домашно приготвени глезотиики са – домашна наденичка, домашно кюфте и кебапче, домашен суджук. От месата преобладава прясното телешко – телешки ребърца, шашлик, пържола, телешки дроб, бъбреци и сърца на скара. И нещо любопитно – пържола от щраус. Десертите също са домашно приготвени – катми, палачинки, баклава, крем карамел, цедено кисело мляко с мед и орехи. Самият комплекс е в старинната част на града, където има улица на старите занаяти и множество музеи.С благодарност-Славка Красимирова.


Comments

comments2 thoughts on ““ЕНЧЕВИТЕ СТАНОПРИЕМНИЦИ”-Златоград

  1. Ходихме там през лятото. Ресторанта не се посещава от никой, вътре мирише на цигари, има уюта на лисичарник. Има други много по-хубави заведения. Вечер в крачмата си правят запои бармана и приятели. Стаите са точно над кръчмата и като се оплакахме от шума на рецепцията, казаха ще видим и на следващия ден беше същото до 01ч в кръчмата имаше силна музика. Но там клиенти не ходят не си мислете, само персонала. Закуската сутрин беше мазни пържени филии с домашно сладко, което не е нищо специлно.
    Не знам по какъв критерий е включен този хотел в списъка, аз останах силно разочерован.
    Комплекса няма никакъв изглед от стаите само прозорци и фасади на околните сгради.
    Не препоръчвам комлекса, има други по-хубави места в Златоград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>