599884_234723413314348_1396511056_n

МЕХАНА “АРХИТЕКТА”-Търговище

“Красиво заведение, отлична кухня, перфектно обслужване, райска градина, народни цени.Това е най-малкото, което мога да кажа за механа “Архитекта” -Търговище”. Не, това не са мои думи, просто цитирах буквално хвалебствията на един от редовните посетители, Стефан Стефанов. Напълно се съгласих, пък и уверих,  след моето гостуване там за точната му преценка. Заведението има автентичен старовремски стил, предлага българска, национална кухня и най-голямото разнообразие от бели и червени вина  от всичко видяно до тук. А градината наистина е разкош и с основание наречена Райска. За кухнята, каквото и да споделя, все ще да е недостатъчно. От предястията няма как да подмина картофките Густо, Мексиканските или Ирландските. Безспорно сачовете си заслужават – Сач по родопски, Джумалииски сач,Зеленчуков, Сач за двама. От печените изкушения, ястията със заешко заемат почетно място – Печен заек на фурна, Заек със задушени зеленчуци, Заек по ловджийски. Ястията от свинско няма да изреждам, но за едно ще спомена –Мучканица . Е това е загадката – що е то Мучканица??? А сега и отговора – запържено свинско, лук, домати, люта чушка, чили сос и поднесено в гондола.Рибните ястия са винаги пресни и на момента приготвени -Шаран, Сом, Сулка, Ципура, Лаврак. А,къде без пилешко? Пиле по мексикански, по гръцки, по Джумалийски. Шаманският шиш е от пилешко, гъби, лук, кисели краставички, домати. В унисон към изобилието от винения лист са и мезетата-Моцарела, Бри, Синьо сирене, Филе Елена, Пастърма, Суджук. И ако до тук засуканите рецепти могат, къде напълно, къде от части да се разгадаят, как и с какви продукти са приготвени, то десерта който опитах няма как да отгатнем, пък и нека си остане запазена марка за заведението.  Това беше една домашно направена торта –разкошотия “Архитекта”,  лично измайсторена от майката на самият притежател на това примамливо кътче. С благодарност за вкусотиите, гостоприемството и парчето торта, спечелило първенството от всички десерти. Заведение съчетаващо красивото с вкусното. Славка Красимирова


Comments

comments



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>