11169891_742168419235510_7262047345222742373_n

От кухнята на: Аврам Големечков

Творец в професията, в кухнята – творец в живота! Ако трябва да опишем Аврам Големечков с една дума, то тя определено би била „творец“. Синият кичур в палитрата на Мастършеф очарова публиката с емоция, креативност и професионализъм, пренесе ги в чинията и благодарение на тях поднесе едни от най-добрите ястия!

Специално за вас – строгите кулинарни критици и фенове на Стоте национални кръчми, Аврам отговори на нашите въпроси в откровен и емоционален разговор. Какво сподели за трепетите покрай предаването, за храната и за бъдещите си планове четете в следващите редове!

 

-Какво е усещането да си първи в нещо, особено когато става дума за мащабен проект, какъвто е MasterChef? Oсъзнаваш ли, че записа името си със златни букви в историята на българския телевизионен ефир?

-Осъзнавам разбира се , не можех да го осъзная докато не се видях на телевизора, гордея се, че стигнах до 3-то място въпреки , че съм пълен аматоьор в кухнята, успях да науча много нови техники за приготяне на различни и нестатндартни продукти. Ще го помня цял живот.

-Има ли моменти, в които ти се е искало да се откажеш от надпреварата и защо?

-Не е имало и един момент, в който да си помисля да се откажа, просто не

съм такъв характер, а и все пак, не всеки ден ти се дава тази възможност

и аз като повечето състезатели изкарах не една и две настинки на крак

и до сред нощ.

-Вярваше ли от самото начало, че ще успееш с това предизвикателство?

-Не съм вярвал, но много силно го исках, а както знаем, когато човек иска нещо истински, нещата се получават и разбира се съм се борил с всички сили.

-Нека поговорим за храната. Несъмнено тя е едно от чудесата на света и нещо безкоето той би бил немислим. Какво е отношението ти към храната, какво е за теб тя и каква част от живота ти заема?

Отношението ми към храната е като към мен самият, уважавам я и я ценя високо.
Все пак човек е това, което яде,винаги се отнасям с респект към нея и никога не изхвърлям храна, давам я било то на кучетата ми, било то на кокошките .Гледам да е винаги прясна и в максимално чист природен вид,аз самият се стремя да отглеждам възможно най-голямо разнообразие от плодове зеленчуци билки и подправки в двора си .
Бих казал , че ям за да живея и за това гледам да не е в големи количества, но залагам на качеството!

-Казват, че не бива да влизаш в кухнята когато си ядосан, но същевременно много хора използват Кулинарията вид терапия за отърсване от негативната енергия. Ти към кой тип се причисляваш?

-Когато съм в кухнята трудно може да ме ядосаш, но не е и невъзможно разбира се, когато готвя гледам да се наслаждавам,смело мога да твърдя, че готвенето е удоволстие в най-чиста форма.

-Като какво ястие би описал българина?

-Свинска вратна пържола и шопска салата, а бих искал да го опиша като боб в глинено гърне с паприкаш, люти чушки, розмарин и телешки ребра.

-Смяташ ли,че гурме кухнята има бъдеще в България или сме твърди традиционалисти?

-Смятам, че има място за всякакви разновидности на кулинарията, включително и гурме течението. Лично за мен гурме кухнята е съчетания на различни вкусове комбинирани със специфични техники и внимание към детайла. Мога да дам безброй примери за традиционна българска кухня поднесена в гурме вариант, като например едни мултикомпонентни фалшировани зелеви и лозови сърми с безброй комбинации за плънката.

-Кое е ястието, което искаш да опиташ/приготвиш?

-Много ястия бих опитал и приготвил, всяко от които екзотични и интересни, за момента се сещам за една класическа френска рецепта за дивечов терин.

Кои са най-ранните ти спомени от кухнята и какво сготви за първи път?

-От малък помагах на баба ми да чисти боба и лещата, също и ориза. Не мога да си спомня кое е първото ми ястие, но със сигурност е някое като макарони със сирене и захар или пържени филии.

-Какво мислиш за проектът Стоте национални кръчми? Посещавал ли си някое от заведенията, които са включени в него и с какви впечатления остана ако си бил? 

-Мисля, че проектът е доста амбициозен и ще пожъне голям успех, според мен най-важното е да се надблегне не само върху българската традиционна кухня, а и на местни продукти и специфични техники за региона за приготвянето на различните ястия. За момента не съм имал удоволствието да посетя нито един от ресторантите в проекта, но се надявам скоро да поправя този пропуск.

-С какво са свързани бъдещите ти планове?

-За в бъдеще мисля да съм най-добрия баща на света, както и да продължа да се развивам в областите, в които усещам увлечение. 

-Какво е посланието, което искаш да предадеш на почитателите си?

-Бъдете себе си, винаги усмихнати и позитивни, вярвайте в мечтите си и ако не можете да тичате към тях, то тогава поне ходете, а ако не може и да ходите – лазете, а ако не можете и да лазите, поне легнете в тяхната посока.

 

10915171_739329306186088_8481391618917993980_n 11170327_752786694840349_2737657682729208551_n greahe greaht hgerah


Comments

commentsВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>