11425146_959652974074573_7043931087103477643_n

От кухнята на: Диляна Танева

Тя е само на 22 години, винаги усмихната и много сърдечна.  Майстор в карвинг изкуството, умел рибар и запален планинар. Тя е Диляна Танева. Като един истински “Малък принц” в планетата на МастърШеф, Диляна показа на зрителите чист и достоен образ досущ като на излязла от фолклорна песен българска мома! Традиционалист не само в кухнята, но и в живота. А щом се заговори за България – очите й грейват!

Насладете се заедно с нас на един откровен и много вдъхновяващ разговор със слънчевото момиче от първият МастърШеф България, Диляна Танева!

 

 

Kaкво е усещането да си част от нещо, което се случва за първи път в родния телевизионен ефир, особено когато става дума за мащабен проект, какъвто е MasterChef? Осъзнаваш ли, каква огромна привилегия е това?

- Много съм щастлива, че бях част от първия MasterChef в България. Много се гордея със себе си, че участвах и постигнах толкова много в това предаване. Всичко там се случи като на шега – записах се на шега и взех, че преминах кастинга и не само това, ами стигнах и до шестнайсетте най-добри. Всичко се случи като в един  сън.  Много съм щастлива от този факт. След шоуто започна един нов етап от моя живот  – започнаха буквално да преливат емоциите в мен и нещата просто започнаха да се случват. Бях добронамерена към всички, открита за нови запознанства и приятелства. В шоуто изпитах толкова притеснения и стрес. Имаше и доста сълзи, имаше и много усмивки и смях. Научих ужасно много. Щастлива съм, че бях част от MasterChef и че бях запомнящ се играч.

Имаше ли моменти, в които ти се е искало да се откажеш от надпреварата и защо?

- В играта имах много трудни моменти, но никога не си помислих да се откажа нито за миг.

Вярваше ли от самото начало, че ще успееш с това предизвикателство?

-Никога не съм си мислила,че ще стигна до топ 8…. Аз не съм си мислила даже,че ще всема престилката още от самото начало.Аз съм човек, който  не се отказва, се бори до край и съм голям инат. Това ми помогна много.

Нека поговорим за храната. Несъмнено тя е едно от чудесата на света и нещо без което той би бил немислим. Какво е отношението ти към храната, какво е за теб тя и каква част от живота ти заема?

-Храната е нещо неизменно от ежедневието на всеки човек, без нея не може. Днес храната е съкровище, изкуство, Любов – Страст. Аз съм човек, който обича да хапва и то много.Обичам и да я приготвям за хората, а да видя, че им е било вкусно е най-голямата награда.

Казват, че не бива да влизаш в кухнята когато си ядосан, но същевременно много хора използват кулинарията като един вид терапия за отърсване от негативната енергия. Ти към кой тип се причисляваш?

-Много зависи от човека и от готвача. Аз съм от тези хора, които се палят много бързо, но това не се отразява на храната, която поднасям. Готвенето ми помага да се разтоваря.

Като какво ястие би описала българина?

-Бих описала българина като една хубава мешана скара с шопска салата, защото всеки един от нас е различен сам по себе си, но всички ние – заедно – съставляваме една Велика нация. Такива сме като народ. А и няма човек, който да не ги обича и двете!

Смяташ ли, че гурме кухнята има бъдеще в България или сме твърди традиционалисти?

-Гурме културата има място в България определено. Проблемът не е в това, че сме традиционалисти в избора си на храна, ами е в  ниският стандарт на живот у нас. Ако хората имат възможността да пътуват и да опитват храната на други страни, да смесват различни вкусове, то със сигурност ще оценят гурме кухнята.

Кое е ястието, което искаш да опиташ/приготвиш?

-Искам да приготвя пълнен пъдпъдък, а нещото което искам да опитам е…. пълнен пъдпъдък. :D

Кои са най-ранните ти спомени от кухнята и какво сготви за първи път?

-За първи път приготвих яйце на книга, мисля си че съм била около 4-5 годишна, а нещото което приготвих по-така беше омлет с чушки, картофи и сирене.

Когато беше малка обичаше ли да посещаваш ресторанти? Кое беше любимото ти място и защо?

-Когато бях малка ходех често с баба и дядо на пазар и всеки път похапвахме супа за закуска в една местно заведение. Имам много хубави спомени от там и до днес помня онзи вкус!

Какво мислиш за проектът Стоте национални кръчми?

-Много е хубаво това, което сте направили – идеята ви е страхотна!  Аз съм дете на България и много харесвам именно точно тези организации – независимо дали става дума за храна, танци, занаят – свързвам себе си с всичко Българско и подкрепям с две ръце подобни начинания!

С какво са свързани бъдещите ти планове?

- Имам голямото желание и амбиция да се развия в областта на кулинарията. Да стана добър готвач и професионалист, който да разпространява и популяризира българската традиционна кухня.

Какво послание искаш да предадеш на своите почитатели?

-Посланието, което искам да предам на почитателите си е НИКОГА да не се отказват от мечтите си въпреки големите трудности, които ще срещнат.Да бъдат много упорити, работливи. Да бъдат щастливи и добронамерени – да бъдат себе си. И нека не забравят,че не е важно от къде си, а кой си и на какво си способен!!

 


Comments

commentsВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>