391103_281058611945824_753039795_n

“СТАРАТА КЪЩА”-с.Енина

Ресторант “Старата къща” се намира в с.Енина, в подножието на Стара планина, на 4 километра североизточно от гр.Казанлък. До тук само в едно изречение 3 жокера – Старата къща, Стара планина, Казанлък. Самото наименование подсказва за обстановката – голямата селска къща на стар енински род е превърната в прекрасно заведение с автентичен възрожденски стил. Двор с ухаещи мушката и много чемшир, етнокът с позабравени оръдия на труда на нашите баби и дядовци, закрит навес и кокетни масички. Заведението има голяма механа с камина и чардак – място за посядване и похапване, колко ти душа сака. За природата, където се е сгушила гостоприемната къща, при мисълта, че е в подножието на Стара планина, повече думи са излишни. А жокерчето с Казанлък??? Да, казънлъшките рози, НО да не забравяме и за Чудомир, че е родом от този край. Ще спомена само една негова мъдрост – „Какъв духовен подем! Писателите станаха повече от читателите, ловците — повече от зайците и рибарите — повече от рибите.“ Аз ще го допълня, че при наличието на такива заведения, консуматорите станахме повече от бачкаторите. Тук всеки ден от седмицата се предлагат атрактивни вкусотийки. За днешният ден са – Белени домати с катък, Запечено сирене с домашно сладко от малини и Крем “Маскарпоне “с малини. От салатите Старата къща си държи първенството, а от предястията споменавам само две – Пълнена печурка с френски сирена и Топло сирене с мед и босилек. От градината и полето – Патладжаните по стара турска рецепта са умопомрачителни. От реката и морето – Прясната пъстърва в тиган или Шаран на тиган са достатъчни за компанията на най-изисканата бира. С предварителна заявка се похапва – Агнешко на пещ, Агнешко чеверме или Пиле на жар. Е, няма как да мине без казанлъшките рози – Цедено мляко със сладко от рози. За в къщи си вземете от домашната торта с фини точени кори. Ще ви кажа нещо на ушенце, но между нас да си остане, много обичам джолан. Поръчах си тук Свински джолан с манатарки и чак когато го изядох се сетих, че не съм го заснела. Беше мноого вкусен и крехък, а манатарката си е манатарка. За следващия път съм си набелязала да опитам Свински език натюр с горчица, Енинско канарче по специална енинска рецепта и Торта Нуга. До скорошни срещи – Славка Красимирова.


Comments

comments