1

“Български корен” Плевен

Помните ли уникалните пъзели, поместени в италиански ресторант „Синьорина“ в Плевен? Сега те си имат нов дом, който е още по-впечатляващ и със сигурност ще стане любимото ви местенце. Ресторант „Български корен“ носи в себе си магията на една паметна за българите епоха. Тук ще усетите духа на възрожденската ни култура и бит, а вкусните ястия ще ви завладеят от първата хапка. Заведението е поместено в къщата на Ангел Мръвков. Той е един от създателите на Плевенския революционен комитет,а в неговия дом е отсядал многократно Васил Левски. По-късно Мръвковата къща е превърната в музей, а днес разказва историята си в компанията на отлежали вина и сухи мезета. Колкото и да ви разказвам за храната тук ще е малко. Изобилие от традиционни ястия, салати и аламинути. Но всичко по реда си. Салатите са разделени на традиционни и майсторлъшки. От майсторлъшките салати най-ярко изпъкват „Врачанска“ (домати, чушки, боб и сирене), „Картофена селска“, „Пушена бобена със суджук“, „Дюлгерска“. А има и „Студентска салата“, която се приготвя от зеле, моркови, царевица и майонеза. За любителите на свежи комбинации препоръчвам салата „Витамина“, направена от моркови, ябълки и чудесно подправена с мед и орехи. От разядките задължително пробвайте „Балканджийско кьополу“, а за любители на лютото има специална „Огнена“ разядка. Можете да похапнете рибка или пък някой от чудесните омлети, направени с майсторлък. За тези, които обичат да похапват нещо от кокал чудесата започват още от аламинутите. „Сръбска наденица на шиш“, „Пиле с горски билки“, „Джолан с чеснов сос“, „Суров бекон на тиган“ – да, това е от графа „Аламинути“. Това предвещава доста сериозно ядене! Керемидите и гюведжетата също не трябва да бъдат подминавани. Хит тук е „Циганска сюита“, която представлява изпържен свински врат с чеснов доматен сос и печени чушки. Голямо разнообразие на сачове, като предупреждавам – порциите не са по възможностите на всеки. Трябва да си спец чревоугодник за да се справиш с цялата тази прелест сам. Скарата също е обособена на традиционна и майсторлъшка. За ценителите препоръчвам „Тертиплийски шиш“, който „скромно“ е забоден със свинско, сръбска наденица, пушен бекон, пилешко бутче и зеленчуци за разкош. „Мечата лапа“ не е за изпускане, като тя е приготвена от кайма, бекон и гриловани зеленчуци. В менюто ще откриете още селска кълцана наденица, „Момина плитка“ и още много сочни и вкусни меса. Питката с олио и шарена сол е задължителна, а с нея чудесно си вървят вкусните „Топеници“ За десерт можете да избирате от мелби, торти и крем карамел. По поръчка заведението предлага приготвяне на обредни погачи, пълнени прасенца, агънца или зайчета, капами. Сигурна съм, че ще се влюбите от пръв поглед в заведението и в чудесния персонал, а ако имате нужда от втори, то задължително ме бройте с вас !

Новият адрес е : гр. Плевен, ул. “Найчо Цанов” №.

Искрено ваша, В.Величкова.

До кръчмуване!


Comments

comments