IMG_4127

“Омуртагов мост”-Велики Преслав

Велики Преслав – старопрестолен град, неповторима природа, море от археологически ценности. Не мога и не искам да задълбавам в исторически аспект нещата, ще разваля магичното усещане за величие и българщина.

На 3 километра от Велики Преслав се намира хотел-ресторанта „Омуртагов мост”. Така и не разбрах околната хубост ли беше се настанила в градината на ресторанта или вълшебниците – градинари бяха сътворили тази приказка. Разкош от цветя и удобства. Видях, опитах и се убедих ,че Boney M не напразно са стигнали чак до тук, за да опитат вкусотиите и да бъдат поглезени от гостоприемния персонал.Ресторанта разполага с 300 места, конферентна зала, детска площадка и предлага не меню, а РОМАН с КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ. На мен свят ми са зави и то без да съм пила, само като видях асортимента на ракиите -Преславска,Търговишка,Троянска,Пещерска и т.н.Една цяла страница с бели и още една с червени вина, което направо си е подсказка и за яките мезета, разнообразието от салати, а за ястията…ох,…   три дни за ядене и пиене, тук са мнооого малко. Салати – всякакви, но времето позастудя и топлите предястия май са за предпочитане – Моркови пане, Сирене в пергамент, Мезе от охлюви и една плеяда от печени на скара зеленчуци  – тиквички, патладжани, лук,моркови, броколи. Редовните посетители си знаят, че рибената чорба, рибните специалитети, тарама хайверът  винаги са пресни, а рибките уловени от басейна до комплекса. Сега го разбрахме и ние с вас. Хаха,хайверът се предлага в две разновидности – мъжки хайвер и женски. Глезотийки, глезотийки – аламинути, омлетчета ,специалитетчета, скара, готови ястия…Не се шегувам затруднена съм да изреждам дори и малко от това море от разнообразие. За да ми повярвате ще изредя поне десертите – Тирамису, Ябълка фламбе, Крем карамел, Мляко с ориз, Палачинки, Плодова салата, Домашна торта, торта “Гараш”, торта “Мариана”, Мелби, Цедено кисело мляко с плодове…, а сега вие пресмятайте колко са останалите вкусотии, като прибавим, че дори филия с масло и шарена сол ще ви поднесат. По заявка  – Агне на пещ, Пълнен заек, Пълнен шаран.Тайната на добрата кухня е в безкрайно търпение, “подправено” с време, което не се измерва и само първокачествени продукти. Със сигурност тук е така – многобройни сватби, после кръщенета и рождени дни, като у дома си.   С желание за нови срещи, въпреки далечното  разстояние – Славка Красимирова


Comments

comments