1

Бистро Тарт Фламбе

Ако някой се чуди от къде на къде по средата на Пловдив се появява френски ресторант ето обяснението, благодарение на любезната собственичка:

Пловдив е наследил една дългогодишна франкофонска традиция, защото още през 1863 година тук се открива френско училище, което след освобождението през 1878 година прераства във Френски мъжки колеж, а Френско консулство тук е открито през далечната 1857 година. Да не забравяме, че когато Пловдив е столица на Източна Румелия до Съединението, един от официалните езици в автономната област е френският.Всичко това обяснява донякъде, защо точно в Пловдив ще намерите това оргинално заведение с неповторимо меню. Всеизвестно е, че за французите готвенето е изкуство, а храненето удоволствие. В това малко кътче, сякаш пренесено от Франция, са залегнали  удоволствието от добрата храна, съчетани с принципите на  здавословното хранене, непрестанното обновяване и оригиналност. Да пътешестваме с помощта на вкусни блюда, да се наслаждаваме на симфонията от прецизно  съчетани вкусове и аромати,  да съзерцаваме със затаен дъх палитрата от цветове и чудати форми. Това е изкуството на френската гастрономия. Интериорът е съхранил традицията на типичните френски бистра с кокетните масички, любезното обслужване и артистичното спокойствие. Затова в бистро “Тарт Фламбе” човек се отпуска и си позволява за малко по-продължителен миг да се чувства щастлив и без проблеми. 

Само тук в България може да опитате  “Тарт Фламбе”- един  френски, или по-точно елзаски специалитет. Елзас е област в днешна Франция, по границата с Германия. През вековете двете велики държави са спорели за нея и Елзас се е редувал да бъде немски или френски. Главен град на Елзас е Страсбург и той днес е символ на обединена Европа.

 Историята на специалитета ни връща  в 17-ти век, когато хората са печели хляба си в домашни фурни. Още докато ги разпалвали и нагрявали, те изпичали много тънко разточен блат, върху която намазвали с прясно приготвен специален сметанов сос и поръсвали със ситно нарязани основни фермерски продукти – лук, бекон, твърдо френско сирене, пресни подправки.

Днес този специалитет е включен в менюто на повечето ресторанти във Франция, а в Страсбург има десетки заведения, специализирани за “Тарт Фламбе” и се  счита, че това е най-доброто мезе за бира или характерното бяло елзаско вино. Всеки, който го е опитал, го е харесал. Опитайте го и Вие.

 Не са за пропускане и прословутата френска лучена супа, оргинални салати и ястия като охлюви “По Бургундски”или “Алпийско гювече”. Салатите и ястията може да съчетаете с прословутите френски мастики “Перно” и “Рикар”, както и бели и червени френски вина, при това на съвсем достъпни “български” цени. За десерт препоръчваме приготвяният на място и брюлиран с газова горелка пред клиентите истински крем “Брюле”, а завършека разбира се трябва да е “по френски”, с плато от ненадминатите им сирена.

 

 

Bon appétit !                                                                         Приятен апетит!Comments

comments

Минко Михайлов

Град: 

Пловдив

Адрес: 

бул. Христо Ботев 111

Телефон: 

0879 933 793

Web: 

www.tartflambe.com/index.php

Сезонност: 

почивен ден неделя

GPS: 

42.136536, 24.761393


Виж и в сайта за заведения - zavedenia.bg >>


2 thoughts on “Бистро Тарт Фламбе

  1. Все едно, че си под Мон Мартър. Деликатно и изискано като французите /до колкото истински парижани са останали в Париж/. Лучената супа колкото и да е френска си е лучена супа, само дето не се оказа точно така-става за ядене :). Тарт фламбе е финна коричка с бекон например и с лук разбира се. Поднася се на дървена дъска за да диша и да не кондензира в порцелан. Крем брюле-то ти го фламбират с газова горелка на място-голям майсторлък. Персонала е запознат с наредбите за противопожарна безопасност, което е добре за да можете и вие да се насладите на цялата тази френска симфония след нас.

  2. Много приятно местенце. Който не го посети няма да разбере за какво става дума. Пробвайте и десертите,като например “Красавица кафе”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>