10404857_10102726741709578_1132157701982472653_n

От кухнята на: Ву Нгуен

Тази седмица в рубриката “От кухнята на:” сме на гости на екзотичното попълнение в родния ефир  Ву Нгуен. Виетнамското чудо на Мастършеф зарязва желаната от всички американска мечта, оставяйки отвъд Океана завидна и успешна кариера,  за да преследва българската си такава. Кулинарният пътешественик бе един от най-запомнящите се герои в Мастършеф, а своето участие определя като един от онези моменти, за които всеки мечтае, но не вярва, че ще станат реалност. Днес кулинарният пътешественик е в усилена работа по осъществяването на още една мечта – да отвори собствено заведение. За пътуването му през храната, за трепетите покрай шоуто и за новите му проекти, четете в следващите редове:

 

 

Kaкво е усещането да си първи в нещо, особено когато става дума за мащабен проект, какъвто е MasterChef?
Усещането е на огромна отговорност, защото очакванията на зрителите са много високи. За сметка на това пък е страхотно да има толкова много хора, които ме подкрепят.
Имало ли е моменти, в които ти се е искало да се откажеш от надпреварата и защо?
Да, имаше такива моменти. Беше уморително и почти не се виждах със семейството си. Но все пак дадох всичко от себе си, защото осъзнавах, че това е нещо, което се случва веднъж в живота.

Вярваше ли от самото начало, че ще успееш с това предизвикателство?
Не. Отидох само с надеждата да ме изберат за топ 40 и да получа престилката.
Нека поговорим за храната. Несъмнено тя е едно от чудесата на света и нещо без което той би бил немислим. Какво е отношението ти към храната, какво е за теб тя и каква част от живота ти заема?
Храната е огромна част от моя живот. Идвам от семейство, в което храната винаги е заемала централна част. За мен храната е най-добрият начин да опозная различни култури и да пътувам мисловно както около света, така и назад във времето. Храната е едно пътешествие.
Казват, че не бива да влизаш в кухнята когато си ядосан, но същевременно много хора използват кулинарията като един вид терапия за отърсване от негативната енергия. Ти към кой тип се причисляваш?
Определено готвенето за мен е един вид медитация. Докато съм в кухнята забравям всичко останало и се отдавам изцяло на готвенето.
Като какво ястие би описал българина?
Ами не е точно ястие, а напитка. Бих го описал като боза. Първия път като я опитах ми беше странна и непозната, и не знаех какво да мисля и дали изобщо бих я пил отново. Но не отне много време да я заобичам и да не мога да ям баничката си без нея 
Смяташ ли, че гурме кухнята има бъдеще в България или сме твърди традиционалисти?
Мисля, че гурме културата вече навлиза в България. Определено вярвам, че ще се развива още повече и ще се опитам да съм част от това движение.
Кое е ястието, което искаш да опиташ/приготвиш?
Японска фугу риба, тъй като е отровна и се приготвя само от специалисти.
Кои са най-ранните ти спомени от кухнята и какво сготви за първи път?
Първото ястие, което някога съм правил, беше крем карамел. Много го обичам и исках да изненадам майка ми. Получи се леко “аериран”, но пък го изядохме с удоволствие ;)
Когато беше малък обичаше ли да посещаваш ресторанти? Кое беше любимото ти място и защо?
Да, с родителите ми много често посещавахме ресторанти, защото и те обичат да пробват нова и различна храна. Любимото ми място от детсвото, в което ходя и до днес, е един рибен ресторант до Панчарево.
Какво мислиш за проектът Стоте национални кръчми? Посещавал ли си някое от заведенията, които са включени в него и с какви впечатления остана ако си бил?
Бил съм в 2-3 от тези в София и всички досега са ми харесали. Набелязах си още няколко, които предстои да посетя.

 

С какво са свързани бъдещите ти планове?
В момента работя над едно заведение, в което ще готвим заедно с другата “чужденка” – Каролина . Идеята ни е да сервираме най-популярните и вкусни сандвичи от различни държави от цял свят.
Какво е посланието, което искаш да предадеш на почитателите си?
Оставих една добра кариера зад гърба си, за да съм по-близо до семейството си и да правя това, което обичам. Не съм съжалил и за минута. Затова мога само да ги посъветвам да прекарват повече време с близките си и ако имат деца, да готвят с тях още от малки. Храната сплотява хората.


Comments

commentsВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>